woensdag 16 maart 2011

Website geestdrift - Crisiskaart

Website geestdrift - Crisiskaart

Landelijk Crisiskaart Informatie- en Ondersteuningspunt (LCIO)

Crisiskaart© ggz

Er zijn vele duizenden crisisgevoelige ggz-cliënten in Nederland. Met een crisiskaart op zak kan de cliënt zelf aangeven wat er in geval van crisis met hem of haar moet gebeuren. Dit geeft cliënten een gevoel van zekerheid en regie over het eigen leven. Met de opzet van het LCIO komt er een centraal landelijk steun- en expertisepunt met als hoofddoel het initiëren en stimuleren van regionale en lokale initiatieven op het gebied van crisiskaarten.

Zie voor meer informatie over de het project Crisiskaart de opent in een nieuw venster website van het LCIO.

In diverse regio’s is al veel werk verzet en zijn er diverse goed lopende protocollen en materialen voor een crisiskaart ontwikkeld. De Fontys Hogeschool heeft een opleiding voor crisiskaart-consulenten en er loopt een onderzoek naar het effect van de crisiskaart. Prioriteit van het LCIO is deze versnipperde kennis te verzamelen en via een website toegankelijk te maken.

Aanvraag gehonoreerd

In de zomer van 2009 werd een subsidie-aanvraag voor een driejarig (najaar 2009-najaar 2011) project 'Landelijk Crisiskaart Informatie- en Ondersteuningspunt' (LCIO) gehonoreerd. De uitvoering van het project wordt mogelijk gemaakt diir het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, die de aanvraag honoreerde.

Wat kunnen RCO’s en ggz-steunpunten doen?

Veel crisiskaart-projecten zijn ondergebracht bij RCO’s die deelnemer waren van VO!CE. Er bestaat een landelijk overleg van crisiskaart-consulenten (LOCO), waar min of meer wordt bijgehouden waar er in Nederland crisiskaart-projecten zijn. De regio’s waarin RCO’s actief zijn, staan vast. Daarom is mogelijk om per regio na te gaan of er een crisiskaart-project is en hoe de voortgang is. Er worden aan het begin en aan het eind van het project LCIO metingen verricht m.b.t. de voortgang van de regionale crisiskaart-projecten. De Overlegcommissie RCO’s - het contactplatform voor de lid-rco's van Geestdrift - die een aantal keren per jaar bijeen komt, heeft een signalerende en stimulerende functie.


Projectleider LCIO

Voor vragen of informatie kunt u contact opnemen met drs. Renée Smulders, projectleider LCIO, tel: 030-2521822 / 06-48420854, R.Smulders@vereniginggeestdrift.nl.


Website

In juli 2010 is de website van het LCIO online gegaan. U vindt daar de projectbeschrijving en informatie over lopend onderzoek en specifieke informatie over de Crisiskaart© voor cliënten, voor cliëntondersteuners / crisiskaartconsulenten en voor professionals (zorgaanbieders, hulp- en dienstverleners zoals politie en ambulancepersoneel, huisartsen, zorgverzekeraars enz.).

opent in een nieuw venster www.crisiskaartggz.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten