woensdag 23 maart 2011

Rechtsbescherming voor mensen met beperking moet veel beter!-www.zorgelijk.nl/zorgconsument

Rechtsbescherming voor mensen met beperking moet veel beter!-www.zorgelijk.nl/zorgconsument

Zorgelijke Topics

Recht

zorgelijk_zorgconsument_recht

Ratificatie VN-Verdrag voor rechten van mensen met een beperking.

Reageer op onze stelling en deel uw visie: “Aan uw recht hangt een fors prijskaartje”

U heeft een functiebeperking maar u wilt wel gelijkwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Dat gaat niet vanzelf. U heeft rechten die u daarbij helpen. Maar die schieten vaak tekort op die momenten die er toe doen. Bijvoorbeeld als de NS niet automatisch de noodzaak ziet om sanitaire voorzieningen in een nieuw treinstel aan te brengen. Of als de woonboulevard uw gehandicapte kind de toegang weigert tot de ballenbak.

Het draait om de rechten die u als mens bezit. Al in 2006 heeft de Verenigde Naties (VN) een verdrag opgesteld, die uw rechten regelt. Dit Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap is door 21 landen ondertekend. Ondertekening verplicht een land ervoor te zorgen dat mensen met een (functie)beperking gelijkwaardig aan de samenleving kunnen deelnemen. Het gaat hierbij om onderwijs, gelijke behandeling, toegankelijkheid van de fysieke ruimte en toegankelijkheid van informatie. Het gaat er ook om dat alle ministeries en beleidsmakers zich samen bekommeren om uw belangen. Het zogenaamde ‘inclusieve beleid’ blijft dan niet langer een ongrijpbaar ideaal.

Het is nu alweer vier jaar geleden dat Nederland het verdrag ondertekende. Maar het verdrag is nog steeds niet vertaald in noodzakelijke wet- en regelgeving. Eerst moet het Kabinet het VN-Verdrag bevestigen. Dat heet met een mooi woord “ratificeren”. Het Kabinet-Rutte streeft ernaar om het VN-Verdrag nog dit jaar te ratificeren. Belangenorganisaties vragen zich af of het Kabinet zich werkelijk zal houden aan die toezegging. Dat klinkt zorgelijk.

Nu Nederland a heeft gezegd moet ze volgens belangenorganisaties ook b zeggen. De vraag is of het kabinet uw rechten daadwerkelijk gaat regelen door het VN-Verdrag te ratificeren. Daar hangt namelijk een fors prijskaartje aan. Het concreet regelen van wet- en regelgeving is relatief eenvoudig. Maar het betekent dat de maatschappij daadwerkelijk zal moeten investeren in de inclusieve samenleving. Dat zal zeker niet kunnen met monopoly-geld.

Op 29 maart organiseert De Coalitie voor Inclusie in de Jaarbeurs in Utrecht de Manestatie VN-Verdrag Waarmaken. kijk voor inschrijven en het volledige programma op www.vnverdragwaarmaken.nl

Vertel ons uw zorg of ervaring. Wat moet er volgens u veranderen?

Reageer via het forum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten