maandag 14 maart 2011

Verblijft u tijdelijk in een ggz-instelling, logeerhuis, zorghotel, verpleeg- of verzorgingshuis?

Kortdurend verblijf

Vragenlijst tijdelijk verblijf.
Verblijft u tijdelijk in een ggz-instelling, logeerhuis, zorghotel, verpleeg- of verzorgingshuis?
Vul dan opent in een nieuw venster hier de vragenlijst in over veranderingen in de zorg.

Kortdurend verblijf

Wat is kortdurend verblijf?
Kortdurend verblijf is het tijdelijk logeren in een instelling, bijvoorbeeld een logeerhuis, zorghotel, verpleeg- of verzorgingshuis. Deze zorg is bedoeld om de mantelzorg tijdelijk over te nemen en daarmee overbelasting te voorkomen. Om kortdurend verblijf te krijgen heeft u een indicatie nodig.

Welke veranderingen zijn er?
In het Besluit zorgaanspraken AWBZ is de aanspraak voor logeren of ‘kortdurend verblijf’ per 1 januari 2011 veranderd. Deze nieuwe regels zijn van toepassing op nieuwe indicaties en herindicaties.
Vanaf 1 januari is beroep op kortdurend verblijf alleen mogelijk voor mensen met een gedragsproblemen, beperking of aandoening die voor hun zorg permanent toezicht nodig hebben, met actieve observatie op regelmatige en onregelmatige momenten.

Daarmee is kortdurend verblijf niet meer mogelijk voor het overnemen van ouderlijk toezicht op kinderen. Ouderlijk toezicht is de dagelijkse zorg die ouders aan hun kinderen geven. In de beleidsregels staat beschreven voor welke leeftijdscategorie welke vorm van ouderlijk toezicht nodig is. (zie beleidsregels-indicatiestelling-awbz-2011-bijlage-3-gebruikelijke-zorg.pdf)
Wat zijn voor u de gevolgen?
In deze meldactie willen we de betekenis van kortdurend verblijf in kaart brengen en de gevolgen van de veranderingen. De ervaringen die u meldt, zijn belangrijk. Met de meldingen die we ontvangen kunnen we beleid beïnvloeden.
Hoe werkt deze vragenlijst?
Het invullen van deze vragenlijst duurt 10 tot 15 minuten.
Wij verwerken uw antwoorden anoniem. Aan het einde van de vragenlijst kunt u eventueel uw gegevens achterlaten. Dit is vooral van belang als u mee wilt doen aan volgende (meld)acties of aan interviews.

U kunt naar de volgende pagina gaan door op de knop 'volgende' te klikken. U gaat terug naar de vorige pagina door op de knop 'vorige' te klikken. Op het einde van de vragenlijst drukt u op de knop 'voltooien'.

Cliëntenorganisaties
Deze meldactie is een gezamenlijk initiatief van Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, Landelijk Platform Geestelijke Gezondheidszorg, LOC zeggenschap in zorg, Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, Per Saldo, Platform VG en Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten