vrijdag 18 maart 2011

Agenda 22

Programma Lokale Versterking - agenda 22

Agenda 22

Agenda 22 wordt regelmatig genoemd in Wmo-verband. Maar wat is Agenda 22? Waar dient het voor en wat is de relatie met de Wmo? Hieronder een toelichting op Agenda 22 met bijbehorende brochures.

Mensen met een functiebeperking hebben van de maatschappij soms meer ondersteuning nodig om dezelfde levensomstandigheden te bereiden dan andere burgers. Deze ondersteuning mag nooit beschouwd worden als een privilege: het is een recht van elk mens.’ Dit was het uitgangspunt bij het opstellen van de 22 Standaardregels en Agenda 22.

De 22 Standaardregels

De Verenigde Naties en alle lidstaten (waaronder Nederland) aanvaarden in 1993 unaniem ‘de 22 VN Standaardregels Gelijke kansen voor mensen met een handicap’. Afgekort worden deze meestal de 22 Standaardregels genoemd. Het doel van deze regels is dat mensen met functiebeperkingen dezelfde kansen krijgen als andere burgers. De Nederlandse overheid is verplicht om de Standaardregels uit te voeren.

Agenda 22

Agenda 22 is een uitwerking van de Standaardregels. De Agenda beschrijft een methode om in elke gemeente beleid te maken vanuit de 22 Standaardregels. Concreet houdt dit in: beleid maken door op een gelijkwaardige manier samen te werken met de belangenorganisaties en gebruik te maken van de kennis en ervaring van ervaringsdeskundigen.

Naast het maken van beleid kunnen gemeenten en lokale belangenorganisaties ook als gelijkwaardige partners het lokale voorzieningenpakket doorlichten. Bovendien kan de gemeenten Agenda 22 gebruiken als instrument om participatie in het kader van de Wmo vorm te geven.

Relatie met de Wmo

‘Gehandicaptenbeleid’ is niet alleen een zaak voor de Wmo. Agenda 22 houdt op alle beleidterreinen rekening met mensen die een beperking hebben. Het specifieke ‘gehandicaptenbeleid’ zal daarmee uiteindelijk veel beperkter worden. Anders gezegd: hoe meer er rekening wordt gehouden met mensen met een beperking in het algemene beleid (Agenda 22), hoe minder er gecompenseerd hoeft te worden voor individuen (Wmo).

Bijvoorbeeld: als het openbaar vervoer beter toegankelijk is, hoeven rolstoelgebruikers geen gebruik te maken van een rolstoelbusje dat speciaal voor hen moet rijden.

Het uiteindelijke doel van zowel Agenda 22 als de Wmo is het aantal beperkingen dat mensen ondervinden in de maatschappij, te verminderen.

Meer informatie

  • ‘Beleidsontwikkeling voor mensen met een functiebeperking – instructies voor gemeenten’, CG-raad (76 pag.). opent in een nieuw venster Download toon HTML-versie van het document
  • ‘Hoe gemeenten de 22 Standaardregels kunnen toepassen in gemeentelijk beleid voor mensen met een functiebeperking’, CG-raad (8 pag.). opent in een nieuw venster Download toon HTML-versie van het document
  • ‘Bijvoorbeeld…’, een gids van de VNG met succesvolle voorbeelden van lokaal geïntegreerd beleid voor chronisch zieken en gehandicapten (86 pag.). opent in een nieuw venster Download toon HTML-versie van het document

Geen opmerkingen:

Een reactie posten