vrijdag 30 september 2011

Zorgvisie - ‘Chronisch zieken in de knel’

Zorgvisie - ‘Chronisch zieken in de knel’

‘Chronisch zieken in de knel’

30 september 2011

Als de zorgverzekeraars in 2012 meer risico gaan lopen, brengt dat de zorg voor chronisch zieken in gevaar. Daarvoor waarschuwt Roelof Konterman, bestuursvoorzitter van Achmea Zorg en Gezondheid per brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schippers wil vanaf volgend jaar de risicoverevening afbouwen. Dat is het systeem waarbij zorgverzekeraars achteraf compensatie krijgen van de overheid voor onverwacht dure patiënten. Dit moet voorkomen dat zorgverzekeraars kwetsbare patiënten met voorspelbaar hoge zorgkosten gaan weren en zich richten op gezondere groepen. Als de risicoverevening nu wordt afgeschaft, is er volgens Achmea een reële kans dat chronisch zieken straks worden geweerd uit aanvullende verzekeringen. De zorgverzekeraar baseert zich onder meer op eigen onderzoek. Bij dezelfde zorginkoop is het merk met een oververtegenwoordiging aan chronisch zieken verlieslijdend.

Ex-ante systeem

Dit kan volgens Achmea alleen maar komen doordat het ex-ante systeem niet goed werkt. Achmea krijgt bijval van de Tweede Kamerleden. Zij uitten kritiek op het ex-ante model, dat volgens hen een goede cijfermatige onderbouwing ontbeert. De leden noemden de plannen van de minister tijdens een Algemeen Overleg "gebaseerd op drijfzand". Het ex-ante model schat de kosten voor zorgverzekeraars vooraf in en is gebaseerd op gegevens uit het verleden.

‘Het beste wat er is’

Schippers erkent dat het model nog niet perfect is, maar wel ‘het beste wat er is’ en goed genoeg om in 2012 al in te voeren. Ze wil zorgverzekeraars door meer financiële prikkels stimuleren om in beweging te komen want ze gelooft niet dat zorgverzekeraars anders zelf hun rol oppakken. De minister wil wel actie ondernemen als zorgverzekeraars zich gaan indekken voor risico’s die nu al voorspelbaar zijn. Tweede Kamerlid Eeke van der Veen wil dat de minister haar plannen aanpast en heeft daartoe een motie ingediend.

Verhogen solvabiliteit

Een andere motie gaat over het verhogen van de solvabiliteit. De Nederlandsche Bank eist dat zorgverzekeraars hun solvabiliteit verhogen naar 11 procent. De Tweede Kamer vraagt de solvabiliteit te handhaven op 9 procent omdat de zorgpremies anders te veel stijgen. Ook Schippers voelt hiervoor, maar zegt dat ze bij minister De Jager van Financiën geen gehoor kreeg voor haar verzoek. (Zorgvisie - Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Chronische patiënt wil zorgaanbieders vergelijken’
Algemene Rekenkamer hekelt ketenaanpak chronische zorg
Chronisch zieke vaker bij praktijkondersteuner

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is gestart. Meer informatie en aanmelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten