dinsdag 27 september 2011

Dagelijks onderbezetting in de zorg deze zomer | Gezondheid

Dagelijks onderbezetting in de zorg deze zomer | Gezondheid

Dagelijks onderbezetting in de zorg deze zomer

De zorg heeft afgelopen zomer opnieuw dagelijks te kampen gehad met personeelstekorten. Bij het meldpunt onderbezetting van NU’91, de beroepsvereniging van de verpleging en verzorging kwamen tussen half juli en half september 1050 meldingen binnen. Vrijwel allemaal gingen ze over het verlenen van de gangbare zorg met minder mensen of met onervaren of ongeschoolde krachten.

De meldingen waren afkomstig uit het hele land en uit alle sectoren binnen de zorg. Vooral de verpleeghuizen en ziekenhuizen kregen met onderbezetting te maken. Ook het aantal meldingen uit de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) nam toe vergeleken met andere jaren.

In de GGZ kwam het enkele keren voor dat een afdeling onbemand bleef. Cliënten moesten terugvallen op personeel van een andere afdeling. Zelfs het 24-uursnummer voor ambulante patiënten was niet bereikbaar.

En vanuit de hoek van de ziekenhuizen kwam de melding binnen dat personeel met een verpleegkundige achtergrond, die al jaren in andere functies binnen het ziekenhuis werkzaam waren, mochten komen helpen als ze dat leuk vonden.

Volgens de beroepsvereniging is onderbezetting zeker niet een probleem dat alleen speelt tijdens de zomerperiode. Alleen is dat het dan extra zichtbaar.

In het Convenant Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg is al een budget toegezegd voor onder andere 12.000 extra mensen. NU’91 maakt zich echter zorgen of het toegezegde geld daadwerkelijk gebruikt gaat worden voor extra opleidingen en extra personeel en niet om de bestaande budgettekorten binnen de instellingen op te lossen.

Bron: NU’91


Lees ook:Forse onderbezetting in zorginstellingen deze zomer
Lees ook:Helft verpleegkundigen ervaart stress in zomer
Lees ook:Bacterie in ziekenhuis Roermond
Lees ook:Er is veel meer mis op babyafdeling Westfriesgasthuis
Lees ook:Besmettelijke buikgriep in ziekenhuis Emmen

Heb jij Gezondheid.Blog nog steeds niet toegevoegd aan je Google homepage of Reader? Klik hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten