dinsdag 27 september 2011

GGZ Drenthe - Deelnemers GGZ Drenthe starten met opleiding ervaringsd

GGZ Drenthe - Deelnemers GGZ Drenthe starten met opleiding ervaringsd

27-9-2011

Deelnemers GGZ Drenthe starten met opleiding ervaringsdeskundigheid

Onlangs zijn vijftien deelnemers vanuit GGZ Drenthe gestart met een opleiding voor ervaringsdeskundigheid. Ervaringsdeskundigheid houdt in dat mensen met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond hun eigen ervaring inzetten tijdens de behandeling van een psychisch probleem van iemand anders. De eigen ervaring krijgt zo voor anderen betekenis.

Twee opleidingen

Cliënten die hun ervaringen willen gebruiken om als hulpverlener aan de slag te gaan, kunnen kiezen uit twee verschillende opleidingen tot ervaringsdeskundige. Behalve de cursus GOED (Groninger Opleiding Ervarings Deskundigheid) is er een tweejarige HBO-opleiding Ervaringsdeskundige in de zorg. In de cursus en opleiding leren cursisten bijvoorbeeld zich in een ander te verplaatsen en afstand te nemen van hun eigen problemen. Voor GGZ Drenthe starten in september en oktober in totaal vijftien deelnemers aan de cursus en opleiding. Zij zullen tegelijkertijd stage lopen in de praktijk.

‘Op dit moment werken er twee ervaringsdeskundigen bij GGZ Drenthe. Dat moeten er veel meer worden', zegt Sanne Hiehle, projectleider Inzet van ervaringsdeskundigheid bij GGZ Drenthe. ‘Ervaringsdeskundigen kunnen hulpverleners aanvullen als het gaat om aansluiten bij cliënten en bij de problemen die hun ziekte in het dagelijkse leven met zich meebrengt.'

LIVE-project

Samen met 15 andere instellingen doet GGZ Drenthe mee aan het LIVE-project van GGZ Nederland. LIVE staat voor Landelijk steunpunt Inzet Van Ervaringsdeskundigheid. LIVE is een tweejarig project dat uitgevoerd wordt door het Kenniscentrum Phrenos en het Trimbos-instituut.
Kijk voor meer informatie op:
live-ervaringsdeskundigheid.nl

Nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?
> Meld u nu aan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten