donderdag 22 september 2011

Mogelijke gevolgen van de eigen bijdrage GGZ | Trimbos

Mogelijke gevolgen van de eigen bijdrage GGZ | Trimbos

Mogelijke gevolgen van de eigen bijdrage GGZ

5 september 2011

gevolgenHet Trimbos-instituut heeft de mogelijke gevolgen op het zorggebruik van de eigen bijdrage in de ggz in kaart gebracht. Verschillende scenario's laten zien wat de positieve of de negatieve effecten hiervan zijn.

Eigen bijdrage
Sterk stijgende zorgkosten zetten de ggz onder druk. Daarom heeft minister Schippers een eigen bijdrage ingevoerd in de tweedelijns ggz. Tevens is de eigen bijdrage voor de eerstelijns psychologische zorg verhoogd. Bedoeling hiervan is de zorg meer in de eerste lijn te laten plaatsvinden en minder in de 'dure' tweede lijn. Verder wordt beoogd dat het hele zorgvolume afneemt, waardoor de zorgkosten in de ggz dalen.

Wat zijn de gevolgen?
Hoe zullen cliënten op deze prijsprikkel reageren? Welke gevolgen heeft dat voor hun zorggebruik? Zijn er groepen die mogelijk de dupe worden? Gaan de zorgkosten naar beneden zoals bedoeld? Of kan de financiële prikkel ook leiden tot onbedoelde consequenties waardoor elders in de samenleving kostenposten ontstaan? Hoe ziet de netto winst-verlies rekening eruit wanneer we deze zaken vanuit maatschappelijk perspectief beschouwen?

Strategische verkenning
In de strategische verkenning 'Eigen bijdrage in de ggz. Scenario's van effecten op zorguitgaven, zorggebruik en arbeidsproductiviteit' zijn de consequenties van een aantal scenario's doorgerekend. Vraag daarbij was of er bedoelde scenario's kunnen ontstaan als gevolg van besparingen op de zorgkosten, of onbedoelde scenario's waarbij de beoogde besparingen niet opwegen tegen maatschappelijke kostenposten die buiten de zorg ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een toename van productieverliezen.

Lees hier het rapport.

Meer informatie: Filip Smit (fsmit@trimbos.nl) tel. 030 - 297 11 00

Producten in de Webwinkel

Reageer

laatst bijgewerkt: 05-09-2011

MGv

MGvMaandblad Geestelijke volksgezondheid. Lees meer.

Nieuwsbrieven

jongen_vergrootglasMeld u aan voor één van onze nieuwsbrieven.Aanmelden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten