donderdag 5 januari 2012

Invoering van eigen bijdragen voor GGZ-patiënten | ANOIKSIS Vereniging

Invoering van eigen bijdragen voor GGZ-patiënten | ANOIKSIS Vereniging

Invoering van eigen bijdragen voor GGZ-patiënten

Volwassenen vanaf 18 jaar, die in zorg zijn bij de GGZ, moeten vanaf 1 januari 2012 een eigen bijdrage gaan betalen.

Dit is door minister Schippers van VWS besloten. De eigen bijdrage komt bovenop het verplichte eigen risico van 220 euro per jaar.

Voor behandelingen tot 100 minuten (Bijvoorbeeld het schrijven van recepten en één of twee consulten) is een bijdrage van € 100 vastgesteld. Voor langduriger contacten geldt een bijdrage van € 200. De bijdragen zullen worden geïnd door de zorgverzekeraar.
Voor mensen die worden behandeld in het kader van een Rechtelijke machtiging (RM of IBS) geldt de bijdrage niet. Ook zijn bepaalde crisissituaties uitgezonderd.

Opvallende is dat er nog veel onduidelijk is over de uitvoering van de regeling en dat veel patiënten slecht zijn geïnformeerd:
- Geldt de bijdrage alleen voor nieuwe patiënten of ook voor patiënten die al in zorg zijn?
- Wat wordt bedoeld met ‘crisis’?
- Wie is verantwoordelijk voor het afsluiten van de DBC (behandeling)?
- Kunnen mensen met een minimuminkomen een beroep doen op de bijzondere bijstand voor noodzakelijke zorg? En wat is dan ‘noodzakelijke zorg’?

Veel Anoiksisleden hebben besloten voorlopig hun recepten bij de huisarts te halen. Verder is het financieel interessant om een eventuele RM door te laten lopen.

Bron: Anoiksis
maandag 19 december 2011

Reacties

eigen bijdrage ggz

Tja, Het is altijd het gemakkelijkst om geld weg te halen bij de zwakkeren in onze samenleving, en dat minister Schippers dit heeft gedaan verbaast mij niet eens meer!

Werkelijk, zo'n slechte minister van VWS heeft Nederland nog nooit gekend! Want dat nu op individueel niveau wordt binnengeharkt is een logisch gevolg op het beknotten van steun aan patiëntenverenigingen.

En als dit kabinet het vuur na aan de schenen wordt gelegd komen ze wel eens tot "lip-service" zoals over het bezuinigen op de salarissen die zorgbestuurders en specialisten in maatschappen toucheren. De werkelijke reden waarom dit laatste nooit gaat gebeuren is dat die groepen het zichzelf verrijken tot een kunst hebben verheven. Ook al zouden politici het werkelijk menen, dan nog zouden ze nooit een wet hiertoe succesvol door de Kamers kunnen loodsen: a) juristen zouden gehakt maken van dergelijke sociaal ingegeven wetgeving nog voordat de voorstellen behandeld zouden worden b) de mensen die dientengevolg zouden moeten inleveren kunnen héél goed voor zichzelf zorgen en mazen in de wet vinden

Persoonlijk ga ik niet vanwege deze bijdrage nu naar mijn huisarts (overigens zeer capabel, maar niet in staat om mijn psychiater-SPV combinatie te vervangen). Maar helaas moet ik zeggen dat ik, als ik moest kiezen tussen een dagelijkse warme maaltijd of 2e lijnszorg, ook voor die maaltijd zou kiezen... Zó ver is het in ons land dus al gekomen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten