donderdag 7 juli 2011

Kabinet, mogen wij u even herinneren aan het volgende?

http://www.allestoegankelijk.nl/nl/Wetten-en-Richtlijnen/Verenigde-Naties-Standaardregels-en-Agenda-22.html

Verenigde Naties Standaardregels en Agenda 22

De Verenigde Naties vindt dat ondersteuning voor gehandicapten een van de basale mensenrechten is. Iedereen moet immers dezelfde kansen krijgen. De VN heeft in 1994 een set standaardregels geformuleerd om de rechten van gehandicapten te waarborgen. Veel gemeenten gebruiken die 22 VN Standaardregels (extern) (ook als pdf beschikbaar (extern)) als hulpmiddel bij hun beleid. Dit beleidsmodel heet 'Agenda 22'.

Agenda 22

Besluiten van lokale overheden beïnvloeden het dagelijks leven van mensen met een functiebeperking, omdat huisvesting, schoolkeuze of zorg in het geding zijn. Het is daarom zo belangrijk dat de overheid bij de besluitvorming rekening houdt met de gevolgen ervan voor mensen met een functiebeperking. De 22 Standaardregels van de VN zijn een belangrijk hulpmiddel voor het structureren van beleid.

Mensenrechten vormen de grondslag van Agenda 22. En gelijkwaardigheid. Gemeenten worden gestimuleerd om samen te werken met belangengroepen en ervaringsdeskundigen. Zij weten immers als geen ander waar behoefte aan is, en waar de lokale problemen zitten.

Agenda 22 levert deze partijen suggesties hoe de ideeën kunnen worden omgezet in effectief beleid.

Belangrijke vragen die bij dit beleid aan de orde komen:

  • voldoet de gemeente (of een gemeentelijke dienst) aan de standaardregels;
  • wat er moet gebeuren om aan de regels te voldoen;
  • welke maatregelen zijn nodig / welke doelen moeten geformuleerd worden.

Meer informatie over Agenda 22

Bent u op zoek naar meer informatie over Agenda 22, bekijk dan de volgende websites:

VN-Verdrag

De VN heeft naast de standaardregels inmiddels ook een verdrag opgesteld over gelijke rechten voor gehandicapten: het VN verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten