donderdag 28 juli 2011

Huisdier heel belangrijk in de psychiatrie - Apeldoorn - Regio - Stentor

Huisdier heel belangrijk in de psychiatrie - Apeldoorn - Regio - Stentor

Huisdier heel belangrijk in de psychiatrie

donderdag 28 juli 2011 | 07:02

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Mariska van Heiningen heeft de leiding over de opvang van honden, katten en andere huisdieren van GGNet-patiënten. foto Cees Baars

Mariska van Heiningen heeft de leiding over de opvang van honden, katten en andere huisdieren van GGNet-patiënten. foto Cees Baars

APELDOORN - Ben je psychiatrisch patiënt, dan is je hond of kat vaak je enige vriend. Want mensen met een psychiatrische aandoening zijn meestal eenzaam.
Ze isoleren zich. Omdat ze niet anders kunnen. Omdat ze moeite hebben met sociale contacten. Of omdat ze zich schamen voor de problemen waarmee ze worstelen. Bij GGNet aan de Deventerstraat hebben ze een huisdierenopvang die onlangs fors is uitgebreid. Op die manier hoeft iemand die tijdelijk wordt opgenomen in het psychiatrische ziekenhuis, zijn hond of kat niet over te laten aan de zorg van familie of buren. De viervoeter mag mee. En daar is nu veel meer ruimte voor, zegt Mariska van Heiningen. Zij is coördinator al zolang de opvang bestaat.

Van Heiningen heeft een collega, Kristy van Olst, en er zijn tien vrijwilligers - waaronder ex-patiënten - en stagiaires. Zij verzorgen de dieren. Laten die driemaal daags uit op de speelweide, verschonen de hokken en voeren de katten en honden. Maar ook de konijnen, cavia's en vogels. Want die horen eveneens tot de huisdierenschare van de GGNet-cliënten.

,,Het geeft de mensen die hier gemiddeld een maand of drie verblijven, heel veel rust als hun hond, kat of konijn mee kan. Want zo'n dier biedt hen troost. Is hen trouw. En ze kunnen er alles aan vertellen. Daarmee is vaak een betere band dan met medemensen.'' Dat het dier niet zwerft van het ene familielid naar de andere buurman geeft de opgenomen patiënt rust in het hoofd, weet Mariska. Bovendien kan hij of zij als 'baasje' elke dag naar de hond of kat toe.

Ook patiënten bij GGNet zonder huisdieren maken geregeld een wandelingetje naar de dierenopvang. Terwijl Mariska en Kristy door GGNet worden betaald, moeten de eigenaren van de honden of katten wel voor het voer van de dieren betalen. Het gaat om twee euro per dag voor een hond en een halve euro voor een kat. Niet te vergelijken met de prijzen (vijftien euro voor een hond, acht voor een kat) die de commerciële dierenpensions gemiddeld per dag vragen; bedragen die voor de doornsnee psychiatrisch patiënt onbetaalbaar zijn.

De dierenopvang bij GGNet was zes jaar terug het idee van een - inmiddels overleden - cliënt die zelf overigens geen huisdier had. Mariska had ervaring als coördinator van het Apeldoorns dierenasiel en kreeg de leiding. Aanvankelijk moest ze het doen met een kleine accommotie en een wachtlijst. Sinds kort is een voormalig magazijn als dierenverblijf met buitenrennen ingericht. ,,Een hele verbetering.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten