maandag 18 juli 2011

Achtergrond « wereld op drift

Achtergrond « wereld op drift

‘Wereld op Drift’ is een ideële website en wil de nieuwe inzichten m.b.t. psychische problemen voor het voetlicht brengen. Dit initiatief heeft echter een voorgeschiedenis gehad van 10 jaar.

In 2001 benaderde Harry Beckers Ronald Jan Heijn om hem te ondersteunen in het veel breder bekend maken van de werkelijke oorzaken van psychosen, schizofrenie en stemmen horen. Beckers had namelijk in de jaren daarvoor een succesvol verklaringsmodel ontwikkeld en was toe aan een nieuwe stap – gezien het belang van de inzichten – naar een veel breder publiek. Zo ontstond de documentaire ‘Waanzin of werkelijkheid’. Deze werd ingezet tijdens lezingen om te dienen als bespreekstuk. De documentaire kon en mocht natuurlijk ook een eigen leven gaan leiden om zoveel mogelijk mensen te wijzen op het feit dat er wel degelijk een oplossing is voor dit leed.

Bredere opzet

Tijdens deze lezingencyclus kwamen ze op het idee om het onderwerp groter te maken en de ruimere manier van denken op de hele maatschappij toe te passen. Alle problemen in de wereld zijn namelijk te herleiden naar eenzelfde manier van denken, die ook ten grondslag ligt aan die van de psychische problemen. Beckers’ inzichten bleken heel breed toepasbaar en belangrijk om een groot publiek te bereiken. Wat het project ook zou worden, de subtitel zou zijn, ‘samen zullen we de wereld veranderen’.

Staya Erusa, The Beginning

Op basis van deze inzichten werd de pilot ‘Staya Erusa, The Beginning’ gemaakt, mede door het in de arm nemen van een financier. Deze film werd in 2006 alleen in Nederland uitgebracht en was een groot succes in de Nederlandse filmhuizen, zowel in bezoekersaantallen als in de feedback. Maar het echte brede publiek – wat de bedoeling was – werd nog niet bereikt. Nederland had met Staya Erusa wel een echte wereldprimeur: het was de eerste film ter wereld die via drie media tegelijkertijd werd gelanceerd: in de bioscoop, op DVD én te downloaden via het Internet.

Internationale versie

Met de ervaring van de Nederlandse film begonnen Beckers en Heijn een internationale versie te maken, die uiteindelijk een geheel nieuwe opzet kreeg. ‘Staya Erusa, Find the Book of Knowledge’ werd zomer 2007 uitgebracht. De meerwaarde van deze film voor een grotere toegankelijkheid was het feit dat toonaangevende wetenschappers hieraan hebben meegewerkt. Ook Uri Geller had zich er aan verbonden. Eventuele inkomsten zouden worden gebruikt om nieuwe documentaires te maken om de onderwerpen verder uit te diepen. Maar de weg er naartoe bleek bezaaid met tegenslagen. Van productie tot distributie zat het enorm tegen.

Curacao-route

Omdat het een film voor de hele wereld betrof, werd samen met de financier een NV in Curaçao opgericht. Daar was de ideale constructie mogelijk in de zg. E-zone (voordelen voor internetbedrijven die wereldwijd afzet hebben) om op een zo goedkoop mogelijke manier niet alleen Europa, maar vooral ook Amerika en de rest van de wereld te kunnen voorzien van dvd’s via de website. Zo goedkoop mogelijk, omdat op die manier – naast de makkelijke distributie van daaruit – ook de prijs laag gehouden kon worden. Deze hele constructie werd uiteindelijk een fiasco, omdat de verkopen internationaal via de website niet van de grond kwamen. (In 2007 was het bereik via internet veel lager dan nu.)

Meerdere verkoopmogelijkheden

Daarom werd samen met de financier besloten om met een commerciële filmdistributeur in zee te gaan. Op deze manier kon de film over meer verkoopkanalen beschikken, aanvullend op de website. Het mocht niet baten. De film bleef wederom steken bij een publiek die hier al affiniteit mee had. De verschillen van inzicht in de manier van aanpak tussen de commerciële filmdistributeur en de non-profit instelling van Beckers en Heijn lagen hier mede aan ten grondslag.

Inhoudelijk een succes

Inhoudelijk werd de documentaire wel een succes. In Nederland kreeg het een prijs, de Frontier Award, die elk jaar wordt uitgereikt (buste van Nefertiti) aan een initiatief die op grenswetenschappelijk gebied actief is en zo positieve veranderingen teweeg wil brengen. En ook in het buitenland – de film (in 12 talen) werd over de hele wereld verkocht – kreeg niet alleen de inhoud, maar ook de professionaliteit van de documentaire veel lof. Maar .. het grote publiek werd dus niet bereikt. De hoop was dat het publiek zélf – als een Arabische lente – de film ‘groot’ zou maken, zodat steeds meer mensen in aanraking zouden komen met deze ruimere manier van denken.

Na 10 jaar

Met veel opgedane ervaring en een groot vertrouwen in ‘de goede zaak’, zijn Beckers en Heijn weer terug bij af. En ook in de wereld is er de afgelopen 10 jaar veel gebeurd. Heijn gaat nu verder bij waar hij met Harry in 2001 mee begonnen was: het heel concreet aankaarten van de misstanden bij de psychiatrie, omdat de situatie binnen de psychiatrie symbool staat voor de hele wereld: gebrek aan inzicht in de werkelijke oorzaak. De wereld zelf is een patiënt die is verdoofd door een te kleine manier van denken. Beckers op zijn beurt bereidt zich voor op een bredere toepassing van zijn inzichten.

------------------------------------------------------------------------------------------

YouTube: Video "Waanzin of werkelijkheid" http://youtu.be/WAmvfIVVEB4





Geen opmerkingen:

Een reactie posten