woensdag 13 juli 2011

Bezuinigen op schuldhulp werkt averechts - Het Utrecht Nieuws

Bezuinigen op schuldhulp werkt averechts - Het Utrecht Nieuws

Bezuinigen op schuldhulp werkt averechts


Utrecht -Bezuinigingen op schuldhulpverlening kosten uiteindelijk twee keer zoveel als ze opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool Utrecht en onderzoeksbureau Regioplan naar de kosten en baten van schuldhulpverlening. Met de bezuinigingen op de schuldhulpverlening schieten gemeenten zich in hun eigen voet, aldus het onderzoek.


1,4 miljoen euro

Elke euro die gemeenten besteden aan schuldhulpverlening leidt tot gemiddeld twee euro aan kostenbesparing op andere plekken, aldus de onderzoekers. Door de inzet van schuldhulpverlening wordt per 100 duizend inwoners zo´n 1,4 miljoen euro bespaard op WWB-uitkeringen en re-integratietrajecten. De gemiddelde uitkeringsduur is substantieel korter als een uitkeringsgerechtigde met schulden gebruikmaakt van schuldhulp.

Begeleiden

'Door uitkeringsgerechtigden met schulden niet alleen te begeleiden naar werk, maar tegelijkertijd ook te ondersteunen bij het oplossen van hun schuldenproblematiek, kan je als gemeente flinke besparingen boeken op de kosten van uitkeringen', aldus Roeland van Geuns, partner bij Regioplan.

Verslaving

Ook het voorkomen van huisuitzettingen van schuldenaren bespaart geld, zo'n 1,1 miljoen euro. Het gaat dan om kosten die woningcorporaties maken en kosten van maatschappelijke opvang als iemand zijn huis uitgezet wordt. Andere kostenbesparingen worden bespaard bij bijvoorbeeld verslavingszorg en de ggz. Veel schuldenaren kampen ook met niet-financiële problemen als verslaving of psychische problemen. Het aanpakken van de schulden leidt ertoe dat schuldenaren ook op andere terreinen de draad kunnen oppakken, aldus het onderzoek.

20 miljoen

Schuldhulpverlening staat onder grote financiële druk. Via het gemeentefonds heeft het rijk een korting van 20 miljoen doorgevoerd. Omdat meerdere rijksmiddelen wegvallen zal de daadwerkelijke bezuiniging op schuldhulpverlening waarschijnlijk nog hoger uitvallen. Het rapport van de Hogeschool Utrecht en Regioplan wordt aangeboden aan Marco Florijn, voorzitter van de commissie Werk en Inkomen van de VNG.

Bron: Binnelandsbestuur.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten