dinsdag 21 juni 2011

GGZ Drenthe - GGZ Drenthe in actie tegen voorgenomen bezuinigingen

GGZ Drenthe - GGZ Drenthe in actie tegen voorgenomen bezuinigingen

21-6-2011

GGZ Drenthe in actie tegen voorgenomen bezuinigingen

GGZ Drenthe steunt actief de protestacties die vanuit de brancheorganisatie GGZ Nederland worden opgezet tegen de kabinetsplannen. In deze plannen gaat het om een eigen bijdrage voor een beroep op de de ggz en wil het Kabinet fors snijden in de financiële middelen voor de ggz. Eind juni vergadert de Tweede Kamer over de voorgenomen besluiten van het Kabinet. In aanloop daar naartoe worden verschillende acties voorbereid.

Eigen bijdrage

De Minister wil een eigen bijdrage invoeren bij een beroep op de ggz. Voor de eerstelijnszorg bestaat deze al. Nu volgt ook een eigen bijdrage voor tweedelijnszorg, is het voornemen. Deze kan oplopen tot € 600,- per jaar. GGZ Drenthe vindt de eigen bijdrage discriminerend, stigmatiserend en onbetaalbaar voor de meest kwetsbare patiënten. De verwachting is dat mensen met psychische problemen noodzakelijke zorg zullen gaan mijden, met alle gevolgen van dien voor henzelf en voor de leefbaarheid en veiligheid in Nederland.

Bezuinigingen

Naast de gevolgen voor de patiënten hebben de maatregelen van de Minister ook grote gevolgen voor de instellingen. De ggz is verantwoordelijk voor 10% van de omzet in de zorg, maar krijgt nu 35% van de bezuinigingen in de zorg in de schoenen geschoven. In eerdere overleggen met het Ministerie van VWS heeft de sector gewezen op goede alternatieven om besparingen te realiseren, zonder dat daarvoor ingrijpende pakketmaatregelen of nieuwe eigen bijdragen nodig zijn. Deze alternatieven zijn bijvoorbeeld vereenvoudiging van de financiering, versterking van de eerstelijns ggz, en meer nadruk op ambulantisering, e-mental health en preventie.

Acties

Gisteren is de advertentie ‘Wij zijn verbijsterd' verschenen in de landelijke dagbladen. De komende dagen volgen petities naar Tweede Kamerleden. Op woensdag 29 juni is er landelijke manifestatie in Den Haag.

Hoe doet GGZ Drenthe mee?

Bestuurder, divisiedirecties en stafdienstmanagers geven volle steun aan de voorgenomen acties van GGZ Nederland en bereiden één en ander voor in een actiecomité. Zij trekken daarin samen op met de Cliëntenraden van GGZ Drenthe. De acties worden verder afgestemd met de andere ggz-instellingen in het Noorden. Meer informatie hierover volgt in de loop van deze week. Medewerkers, cliënten en verwijzers zullen tijdig van de acties op de hoogte worden gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten