vrijdag 24 juni 2011

Bijlage:Aanbieders en cliëntenorganisaties handen ineen geslagen





















Aan alle relaties van GGZ Drenthe, het Gebruikersplatvorm en Geestdrift

Assen, 23 juni 2011

Geachte heer, mevrouw,

Op 10 juni presenteerde Minister Schippers (VWS) een set bezuinigingsmaatregelen voor de geestelijke gezondheidszorg (ggz)die zijn weerga niet kent: een tariefkorting, een pakketingreep en cumulatieve eigen bijdragen voor alle behandelingen in de ggz. Die eigen bijdragen kunnen oplopen tot € 1740,- per patiënt per jaar. Daarmee betalen ggz-patiënten, doorgaans mensen in de zwakste financieel-economische positie, de hoogste prijs voor de oplopende kosten van de zorg.

Gelijke rechten
Ieder mens heeft recht op gelijke behandeling. Toch maakt het kabinet in haar nieuwe plannen onterecht onderscheid tussen patiënten met PSYCHISCHE aandoeningen en die met LICHAMELIJKE klachten. Waarom moet iemand met schizofrenie straks ongelofelijk veel meer betalen dan iemand met de ziekte van Parkinson? Of kan iemand met een manisch-depressieve stoornis straks door de hoge bijdrage geen zorg meer betalen en een persoon met multiple sclerose wel?

Gevolgen
Naast de hoge eigen bijdragen voor psychische aandoeningen, gaat er 7% van de ggz-budgetten af. Dit houdt in dat er lange wachtlijsten komen voor deze patiënten, die vaak acuut zorg nodig hebben.
Een groot deel van onze patiënten zit nu al op een inkomen van 30% lager dan de rest van de bevolking. Het is voor hen extra moeilijk om een betaalde baan te vinden en rond te komen.
Als zij de eigen bijdrage moeten betalen is de kans groot dat ze zorg mijden. Denk aan mensen met een psychose die aan zichzelf en anderen schade kunnen toebrengen als ze niet geholpen worden. Het is zeer onwenselijk en ook onveilig als dit gaat gebeuren. De ggz-zorg wordt door de maatregelen onbetaalbaar, maar geestelijke gezondheidszorg is geen luxe-zorg.

Alternatieven
Dit kan veel beter. Daarvoor heeft de sector prima alternatieven ontwikkeld. Dit kan uiteindelijk honderden miljoenen opleveren. De maatregelen van het kabinet doen niets aan de bestaande knelpunten. Sterker nog, ze belemmeren juist de innovatie in de zorgsector. Het zijn korte termijn bezuinigingen. Geen duurzame bezuinigingen.

Protest
GGZ Drenthe wil, evenals vele andere ggz-instellingen in Nederland, samen met cliëntenorganisaties een luid protest laten horen tegen deze plannen. Wij willen vooral gelijkheid en rechtvaardigheid. In deze acties trekt GGZ Drenthe samen op met andere regionale zorgaanbieders en cliëntenorganisaties, zoals Promens Care, Accare, Lentis, VNN, het Gebruikersplatvorm, Cliëntenraden GGZ Drenthe en Geestdrift.

Waarom willen wij protesteren?

Wij vinden de eigen bijdrage discriminerend, stigmatiserend en onbetaalbaar voor de meest kwetsbare patiënten. Voor sommigen kan de eigen bijdrage zelfs oplopen tot een bedrag van € 1740,-

per jaar. Als mensen niet, of (veel) later hulp krijgen dan gewenst of noodzakelijk is, dan heeft dat grote gevolgen voor henzelf, voor hun omgeving, voor de maatschappij.

Naast de gevolgen voor de patiënten hebben de maatregelen ook grote gevolgen voor de instellingen. De ggz is verantwoordelijk voor 10% van de omzet in de zorg, maar krijgt nu 35% van de bezuinigingen in de zorg in de schoenen geschoven.

Wij staan voor een moderne geestelijke gezondheidszorg. Modernisering van zorg betekent minder bedden en meer hulp in eigen omgeving. Omdat het niet alleen beter is voor de patiënt, maar op den duur ook goedkoper. Dat betekent eerst investeren in andere vormen van zorg, om straks het geld ruimschoots terug te verdienen. Deze alternatieven zijn bijvoorbeeld vereenvoudiging van de financiering, versterking van de eerstelijns ggz, en meer nadruk op ambulantisering, e-mental health en preventie. De voorgestelde bezuiniging betekent terug bij af: meer patiënten opnemen, minder hulp in eigen omgeving, meer kosten op de lange termijn.

Hoe gaan we protesteren?

Bijzondere dienst

Op woensdag 29 juni wordt een dag waarop ´bijzondere dienst´wordt gedraaid. Dat betekent dat alle reguliere afspraken met cliënten op die dag komen te vervallen. In plaats daarvan nodigen wij cliënten uit hun stem te laten horen door in gesprek te gaan met de Cliëntenraad, directie en medewerkers over de kabinetsplannen.

Petitie
Cliënten en medewerkers kunnen hun steun aan de actie betuigen door het ondertekenen van de petitie ´Wij zijn verbijsterd en vooral vreselijk bezorgd´ via de website van GGZ Nederland.

Steunbetuiging vragen aan gemeenten

De maatregelen zullen ook grote gevolgen hebben voor de gemeenten. Denk aan toename van mensen in een crisissituatie, een groter beroep op bijstand van de gemeenten, meer overlast op straat. Daarom doen de Cliëntenraad en GGZ Drenthe een nadrukkelijk beroep op de gemeenten onze actie te steunen en middels het tekenen van een steunbetuiging. Hiervoor gaat op woensdagochtend 29 juni een aantal delegaties van directie, cliënten en medewerkers langs bij verschillende colleges van B & W in Drenthe.

Petitie aanbieden aan Gedeputeerde

Vervolgens worden rond de middag vanuit de locaties de getekende steunbetuigingen verzameld en gaat een delegatie per bus naar het Provinciehuis in Assen. Bestuurder Erik van der Haar van GGZ Drenthe, de voorzitter van de Cliëntenraden en de voorzitter van het Gebruikersplatvorm bieden de petitie aan de Gedeputeerde aan, waarbij tevens een protestgedicht zal worden voorgedragen.

Landelijke manifestatie in Den Haag

Op woensdag 29 juni is er tussen 15.00 en 17.00 uur landelijke manifestatie op het Plein in

Den Haag. Ook GGZ Drenthe zal daar aanwezig zijn om te protesteren. Er worden vanaf Assen, Beilen, Emmen en Hoogeveen bussen ingezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten