maandag 3 oktober 2011

Omroep Brabant: Katten krijgen stille patiënten weer aan het praten in Halsteren

Omroep Brabant: Katten krijgen stille patiënten weer aan het praten in Halsteren

Katten krijgen stille patiënten weer aan het praten in Halsteren

Laatst gewijzigd: zondag 2 oktober 2011 - 21:07 | Auteur: Joachim van Maaren

HALSTEREN - Op de gesloten afdeling van GGZ locatie De Lake in Halsteren werken ze sinds kort met katten. Psychiatrische patiënten mogen de katten aaien of met ze spelen. Het is een proefproject van Stichting Zorgdier. Volgens de GGZ slaat het aan. Patiënten die lange tijd niets zeiden of zich met niemand wilden bemoeien, worden door de katten weer socialer. Ook knappen ze zichtbaar op.

Katten zijn volgens Jan van Summeren van Stichting Zorgdier uitermate geschikt om psychiatrische patiënten 'te prikkelen'. "Een kat reageert ook veel beter dan een hond op stemmingswisselingen van een psychiatrisch patiënt. Honden hebben een baas nodig, katten gaan veel meer hun eigen weg. En die zelfstandigheid prikkelt veel patiënten." Van Summeren heeft met Stichting Zorgdier vooral ervaring met de inzet van huisdieren bij eenzame ouderen. Maar dieren meenemen achter de deuren van een gesloten afdeling, is iets nieuws.

Uniek
Op de GGZ locatie De Lake in Halsteren wordt sinds begin dit jaar het proefproject met de katten gehouden. Een paar keer per maand worden in een recreatieve ruimte katten op een tafel gezet. Daaromheen zitten de patiënten, die met de katten kunnen spelen en de dieren kunnen aaien. "Dieren in de zorg zijn vaak honden, zoals blindengeleidehonden. In de psychiatrie gebruiken ze bijna geen dieren, laat staan katten. Daarom is de samenwerking met GGZ Westelijk Noord-Brabant zo uniek", aldus Van Summeren.

Meerwaarde
"Je merkt dat patiënten helemaal opbloeien", vertelt activiteitenbegeleidster Els Bandt. "Veel patiënten hebben zelf ooit katten gehad en dat geeft weer iets om over te praten. Niet alleen met de begeleiders, maar ook met elkaar." Volgens Bandt zijn de activiteiten met de katten daarom een meerwaarde voor de patiënten.

Vrijwilligers
Stichting Zorgdier is afhankelijk van vrijwilligers en hun huisdieren. De dieren moeten verschillende trainingen doorstaan voordat ze kunnen worden ingezet. "Dit lange traject schrikt helaas nog mensen af", zegt Van Summeren. "Daarom is er een groot tekort aan vrijwilligers, die met hun dieren deze zorg kunnen verlenen." Ondanks het tekort, zijn er toch plannen om het project met katten ook op andere GGZ-locaties te introduceren. Van Summeren: "Het project is een succes en dat zien ze bij de GGZ ook, maar het leunt helemaal op vrijwilligers. Daarom starten we de komende maanden een wervingscampagne, zodat we dit mooie werk ook op andere gesloten afdelingen kunnen gaan doen."

Printen
Eerste publicatie: zondag 2 oktober 2011 - 07:51

Geen opmerkingen:

Een reactie posten