maandag 3 oktober 2011

Nieuwsbrief Week van de Toegankelijkheid

Nieuwsbrief Week van de Toegankelijkheid 4 VCPnet




Nieuwsbrief

03 October 2011

De Week begint!

Inhoud

Landelijk

Lokaal

Beste Anita Eggens,

Zaterdag begint de Week van de Toegankelijkheid echt!

Toegankelijkheid is een onderwerp dat het gehele jaar door speelt. Maar in de Week van de Toegankelijkheid vragen we extra aandacht voor toegankelijke openbare ruimtes. In heel Nederland vinden er activiteiten plaats in het kader van de Week. Meer dan 50 activiteiten staan op de website. Hebt u uw activiteit nog niet aangemeld? Laat uw eigen activiteit zien via deze link.

Landelijk

VCP-toegankelijkheidstour in Nijmegen

Dinsdag 20 september was de Week van de Toegankelijkheidstour in Nijmegen. Dertien leden van belangenorganisaties uit Nijmegen, Arnhem, Den Bosch en omstreken waren aanwezig. Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst lag de nadruk op het uitwisselen van informatie en ervaringen.

Lees verder...

Oproep: hoe toegankelijk is uw nieuwbouwwijk?

CG-Raad, Platform VG en VCP willen na de Week van de Toegankelijkheid een brochure maken om landelijk aandacht te vragen voor toegankelijkheidsbeleid. Daarin laten zij in tekst en beeld zien hoe belangrijk toegankelijkheid is in wet- en regelgeving rond nieuwbouwwijken. De informatie wordt tijdens de Week van de Toegankelijkheid 2011 verzameld. De brochure wordt op 1 november aangeboden aan leden van de Commissie Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer.

Te vaak wordt in nieuwbouwwijken nog openbare ruimte aangelegd die niet toegankelijk is. Daarom willen CG-Raad, Platform VG en VCP landelijke regels voor de toegankelijkheid van nieuwe openbare ruimte. Om de problemen voor mensen zichtbaar te maken, verzamelen wij samen met lokale belangenbehartigers voorbeelden van ontoegankelijke straten in recent aangelegde nieuwbouwwijken.

Lees verder...

Nieuwe handreiking 'Samen aan de slag'

VCP en Platform VG presenteerden de handreiking 'Samen aan de slag'. In deze handreiking staan concrete suggesties hoe mensen met verstandelijke beperkingen betrokken kunnen worden bij toegankelijkheidsbeleid.

Lees verder...

Schouwresultaten

De afgelopen weken zijn zo’n 40 schouwlijsten opgevraagd door belangenbehartigers. Wij zijn benieuwd naar de uitkomsten van die schouwen. Meld uw resultaten bij VCP.

Lees verder…

Training gebruik schouwlijsten

VCP heeft zes schouwlijsten ontwikkeld. Schouwen is iets anders dan meten. Belangenorganisaties die serieus denken over het opzetten van een schouw-actie, willen misschien meer weten over het gebruik van de schouwlijsten. Zij kunnen daarvoor een beroep doen op VCP. VCP heeft een aantal ervaren medewerkers die een training in het gebruik van de schouwlijsten kunnen geven. De gratis trainingen worden dit najaar gegeven.

U kunt uw belangenorganisatie aanmelden voor een training via de helpdesk: helpdeskvcp@programmavcp.nl of T 030 282 31 62

Regionaal

Tast en Luister Beeldenroute in Ootmarsum

Op 5 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, opent het Gehandicapten Platform Ootmarsum (GPO) de Tast en Luister Beeldenroute. Sander Smale, jeugd ambassadeur van Nederlandse Stichting Voor Het Gehandicapte Kind (NSGK) voor het gehandicapte kind neemt als eerste de beeldenroute in gebruik.

Lees verder…

Rucphen: “Vermoeide armen van het bijsturen”

De werkgroep Wmo in de gemeente Rucphen heeft samen met derdejaars leerlingen van het Munnikenheide College een toegankelijkheidschouw uitgevoerd. Winkels die toegankelijk zijn krijgen dit op 3 oktober tijdens de Week van de Toegankelijkheid te horen.

Lees verder…

Herfstexcursie in Zeist

Het gehandicapten en patiëntenplatform Zeist (GPPZ) organiseert samen met IVN Heuvelrug en Kromme Rijn en de ANBO in Zeist een herfstexcursie. Op 5 oktober van 14.00 tot 15.30 uur bij het Zeister Bos.

Lees verder…

Zwolle: weg bij calamiteiten

Op donderdag 29 september overhandigde Jaap Breugem, voorzitter van de Zwolse Gehandicaptenraad (ZGR), de ‘Uitgankelijkheidswaaier’ aan Ank Bijleveld-Schouten, commissaris van de Koningin van Overijssel.

Lees verder…

Rotterdam: ‘Kan niets zien’ groot succes

Dansende slechtziende, blinde en ziende mensen bezorgen winkelend publiek kippenvel

Ruim 100 slechtziende, blinde en goedziende mensen vestigden op 26 september de aandacht op zich door een flashmob op het Binnenwegplein in Rotterdam. De trein pakken, boodschappen doen, hardlopen. Ruim 350.000 mensen in Nederland doen dit zonder dat ze gebruik kunnen maken van hun ogen.

‘Kan niets zien’ vraagt aandacht voor het onderwerp ‘leven met een visuele beperking’. De titel ‘Kan Niets Zien’ lijkt het clichébeeld van de blinde mens te bevestigen, maar is juist bedoeld om het gesprek op gang te brengen. De campagne wordt georganiseerd door Viziris, NVBS, Oogfonds, Bartiméus en Koninklijke Visio.

Lees verder...

Echt-Susteren: gemeente toegankelijk voor iedereen

Het Wmo-platform Echt-Susteren onderzoekt de toegankelijkheid van de openbare ruimte, winkels en overheidsgebouwen. Samen met de gemeente werken ze aan een betere toegankelijkheid voor iedereen.

Lees verder…

Hulp nodig?

Hebt u vragen over de Week van de Toegankelijkheid? Neem dan contact op met de Helpdesk Lokale Belangenbehartiging van VCP. De helpdesk is bereikbaar van maandag t/m donderdag tussen 10.00-16.00 uur, T 030 282 31 62 of helpdeskvcp@programmavcp.nl

Platform VG
VCP, CG-Raad, Platform VG en Viziris zijn de initiatiefnemers van de Week van de Toegankelijkheid. De Week wordt mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds.
-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten