dinsdag 11 oktober 2011

MOVISIE-adviseur op Volkskrant.nl en socialevraagstukken.nl over bezuinigingen GGz - MOVISIE

MOVISIE-adviseur op Volkskrant.nl en socialevraagstukken.nl over bezuinigingen GGz - MOVISIE

MOVISIE-adviseur op Volkskrant.nl en socialevraagstukken.nl over bezuinigingen GGz

Bookmark and Share

11 oktober 2011

Cora Brink schreef samen met Harrie Meijerink en Gerard Lohuis een brief namens het Landelijk Platform OGGz over de bezuinigingen in de GGz. Deze brief plaatste de Volkskrant gisteren op haar website. Sinds vandaag staat de brief ook op socialevraagstukken.nl. De brief levert interessante reacties op.

'Ggz-plannen minister Schippers treffen meest kwetsbare groep', zo kopt Volkskrant.nl. De minister wil de alsmaar stijgende kosten in de GGz terugdringen door een eigen bijdrage van € 200 euro in te stellen. Het is een poging om de alsmaar groeiende vraag naar professionele hulp vanuit de geestelijke gezondheidszorg in te dammen.

Hier speelt een groot gevaar dat de minister blijkbaar voor lief neemt, zo stelt het Landelijk Platform OGGz in haar brief. Dit probleem speelt met name bij mensen die om welke reden dan ook geen hulp vragen en deze dringend nodig hebben. Cliënten die zelf niet merken dat ze in de war zijn, die zichzelf verwaarlozen en het nut van hulp niet inzien, die zich schamen om hulp te vragen of vanwege een vervelende ervaring de GGZ, de rug toekeren.

Een andere groep die nu nog zelf om hulp vraagt, gaat door de maatregel van de minister buiten beeld raken. Het zijn mensen die ernstige psychische problemen hebben en het nu met steun van de hulpverlening net redden.

Lees verder op volkskrant.nl


'Ggz-plannen minister Schippers treffen meest kwetsbare groep'

Harrie Meijerink, Gerard Lohuis, Cora Brink − 10/10/11, 15:18
Demonstranten op het Malieveld in Den Haag protesteerden vorige maand tegen de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. © anp

Minister Schippers is bezig het paard achter de wagen te spannen bij de geestelijke gezondheidszorg (ggz) omdat haar plannen de meest kwetsbare doelgroep treft. Een groep die geen geld en geen keuze heeft, maar voor wie hulp noodzakelijk is.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil de alsmaar stijgende kosten in de ggz terugdringen door een eigen bijdrage van 200 euro in te stellen. Het is een poging om de alsmaar groeiende vraag naar professionele hulp vanuit de geestelijke gezondheidszorg in te dammen.

Terecht dat hier paal en perk aan wordt gesteld. De psychiatrie is niet in staat om alle vragen bij lichte psychische klachten te beantwoorden, en wanneer mensen daar dan toch hulp bij willen hebben, mag daar iets tegenover staan. Het biedt de mensen een keuze: wel of niet naar de psychiater. Prima voor mensen die in staat zijn deze keuze te maken en het geld hebben om voor de hulp te betalen.

Hier speelt wel een groot gevaar dat de minister blijkbaar voor lief neemt. Dit probleem speelt met name bij mensen die om welke reden dan ook geen hulp vragen maar deze toch dringend nodig hebben. Cliënten die zelf niet merken dat ze in de war zijn, die zichzelf verwaarlozen en het nut van hulp niet inzien, die zich schamen om hulp te vragen of vanwege een vervelende ervaring de ggz de rug toekeren. Het zijn mensen met complexe problemen die zelf niet in staat zijn hier verbetering in aan te brengen.

Tot nu toe heeft de bemoeizorg of Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) zich ingezet voor deze groep cliënten. Uiteindelijk slagen we er vanuit de OGGZ in om de meeste mensen te verleiden hulp te aanvaarden. De meeste van deze mensen beschikken niet over geld. Sterker nog, door hun problemen zijn ze in de financiële problemen geraakt, wat vervolgens weer negatief werkt op hun geestelijke toestand. Waar we nu nog slagen om deze mensen in de zorg te krijgen, zal dat straks niet of veel moeilijker gaan lukken omdat ze de eigen bijdrage niet kunnen betalen.

Een andere groep die nu nog zelf om hulp vraagt, gaat door de maatregel van de minister buiten beeld raken. Het zijn mensen die ernstige psychische problemen hebben en het nu met steun van de hulpverlening net redden. Vaak gaat het om cliënten en gezinnen die nauwelijks geld hebben en vaak met hulp van schuldhulpverlening het hoofd boven water weten te houden. Straks moet er voor die hulp betaald worden en moeten ze een keuze maken tussen kleding voor de kinderen kopen of de hulp aanhouden. Dit is geen echte keuze. Het gevolg zal zijn dat de problemen zich opstapelen en de OGGZ in beeld komt. Over kostenbesparing gesproken.

Namens het Landelijk Platform OGGZ:
Harrie Meijerink, sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Gerard Lohuis, sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Cora Brink, senior adviseur hulpverlening en activering MOVISIE
mailIcon print | |

Geen opmerkingen:

Een reactie posten