maandag 13 september 2010

Steeds meer kinderen in therapie


Zorgverzekeraars en hulpverleners zien een toenemende vraag van ouders en scholen naar psychologische hulp voor kinderen. Dat meldt de Volkskrant. Grote zorgverzekeraars als Achmea en CZ hebben de vraag naar psychologische hulp bij jongeren onder de 18 jaar de afgelopen twee jaar met bijna de helft zien toenemen.

Kinderen hebben volgens deskundigen niet méér problemen dan vroeger, maar de betrokkenheid en de bezorgdheid van ouders is groter. Bovendien schakelen ze sneller professionele hulp in, stellen kindertherapeuten. Dat is niet altijd nodig: ‘Het is belangrijk voor hun ontwikkeling dat kinderen de tijd krijgen met hun angsten en onzekerheden te leren omgaan, met steun van ouders en leerkrachten,’ aldus kinderpsycholoog Flip Dronkers in de Volkskrant.

Stijging
Het beroep op de geestelijke gezondheidszorg is algemeen toegenomen, sinds deze twee jaar geleden in het basispakket is opgenomen. Maar de stijging onder kinderen en jongeren met een hulpvraag is beduidend groter dan onder volwassenen, constateren zorgverzekeraars CZ en Achmea in het dagblad. GGZ Nederland meldt een tekort aan kinder- en jeugdpsychologen door de toenemende vraag.

Aandacht
Het precieze aantal kinderen dat therapie volgt, is onbekend. Duidelijk is wel dat het ook voor kinderen normaal is geworden professionele hulp te krijgen bij geestelijke problemen. Hulpverleners zijn volgens de Volkskrant blij dat ouders aandacht hebben voor het emotionele welzijn van hun kinderen. Maar tegelijk constateren kinder- en jeugdpsychologen dat bij een deel van de ouders sprake is van overbezorgdheid of dat ze te hoge verwachtingen hebben van hun kinderen.

Opgeschroefd
‘De verwachtingen hoe een kind moet functioneren, zijn opgeschroefd’, zegt Flip Dronkers, die ook bestuurslid is van de beroepsvereniging van psychologen, NIP. ‘Niet alleen op school, maar ook emotioneel moet het goed gaan. Kinderen kunnen perioden doorgaan dat ze het moeilijk hebben. Ze kunnen angstig zijn, onzeker, boos, opstandig, ongelukkig. Het is belangrijk dat zij de tijd krijgen daarmee te leren omgaan.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten