donderdag 17 november 2011

Deelname cursus Ervaringsdeskundigheid & Herstelondersteuning

Gisteren heb ik de 4e cursusdag gehad van Ervaringsdeskundigheid en Herstelondersteuning GGZ Drenthe.
De cursus is mogelijk gemaakt door GGZ Drenthe en de Hanze Hogeschool Groningen.
123 Mensen solliciteerden voor deze opleidingsmogelijkheid en ik ben 1 van de 10 die de gelukkige is aan deze cursus te mogen deelnemen.

Samen met toekomstige ervaringsdeskundigen, de docenten van de Hanze Hoogeschool en de projectleiders zijn we deze pioniers-uitdaging aangegaan.
Pionieren omdat het scholen en inzetten van ervaringsdeskundigen in de GGZ, voor GGZ Drenthe, nog heel nieuw is en nog in de kinderschoenen staat, dus we vooral leren van elkaar.
Vanzelfsprekend is het daarom dus ook een uitdaging voor iedereen.

De cursus word gegeven op 15 woensdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur, door 3 ervaringsdeskundigen die aan de Hanze Hogeschool de Groninger Opleiding Ervaringsdeskundigeid (GOED) hebben gevolgd.
Tijdens de bijeenkomsten gaan we aan de slag met ons eigen ervaringsverhaal, deze door het doen van oefeningen en opdrachten uit het cursusboek, zo vorm te geven dat het een meerwaarde kan hebben in de herstelondersteuning van GGZ cliënten.

De projectleiders hebben hun uiterste best gedaan om genoeg stage-opdrachten binnen GGZ Drenthe binnen te slepen, waar iedere cursist mee aan de slag kan gaan alvorens deze zo goed mogelijk onder de cursisten te verdelen. Natuurlijk werd hierbij zo veel mogelijk rekening gehouden met de ervaring, kennis en interesse van de cursisten.

Voor mij er een stage-opdracht bij de Resocialisatie -afdeling van GGZ Drenthe uitgekomen.
Uit de 12 stage opdrachten was het mijn 1e keuze omdat het mij erg leuk lijkt mee te denken in wat voor ondersteuning mensen van deze afdeling kunnen hebben aan de inzet van een ervaringsdeskundige in hun herstel en resocialisatie op de afdeling zelf maar ook richting het weer thuis wonen en alle aspecten die daarbij kunnen horen.

Om daar achter te komen aan mij de opdracht een cliëntenpanel op te richten waarin deelnemers (cliënten en ex-cliënten) aan kunnen geven waar zij iets missen hierin, ideeën hebben over hoe dingen beter kunnen en waar zij meer steun en baat bij zouden hebben in hun herstelproces.

Vandaag heb ik de eerste kennismaking gehad en de rondleiding, a.s. maandag ga ik verder kennis maken bij de opening van de dag op de afdeling en daarna met mijn stage begeleiding afspraken met betrekking tot de stage-opdracht concretiseren.

Ja ik heb er zin aan en zie het als een mooie uitdaging deze opdracht vanuit cliëntperspectief uit te voeren en hoop dat er dan op verder borduurt kan worden in de toekomst.

Of ik hoop ooit als betaalde ervaringsdeskundige aan het werk te kunnen gaan?
Ja natuurlijk hoop ik dat, het zou zoveel meerwaarde hebben voor de hele GGZ maar vooral voor de cliënten, die zijn er vooral bij gebaat. Maar het is ook een zoektocht, iets wat je moet ondergaan, van elkaar willen leren met een gemeenschappelijk doel.
De tijd zal het moeten uitwijzen of er echt op verder geborduurd kan worden voor na de cursus, of het nu betaald word of niet, de GGZ krijgt het er flink van langs de komende jaren met alle bezuinigingen dus het is een kwestie van afwachten, alert en waakzaam blijven in wat gaat komen.

Anita Eggens,
cursist Ervaringsdeskundigheid & Herstelondersteuning GGZ Drenthe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten