maandag 29 augustus 2011

Iedere (aanstaande) GGZ-cliënt is ‘meest kwetsbaar’

Altrecht geestelijke gezondheidszorg

Iedere (aanstaande) GGZ-cliënt is ‘meest kwetsbaar’

26-8-2011 | 1 reactie(s)

Door Wereldmeisje

Hoe ik ook mijn best doe, ik kan nog steeds niet begrijpen dat het ons kabinet en onze volksvertegenwoordigers blijft behagen om alle (aanstaande) cliënten in de GGZ te straffen voor hun psychiatrisch leed. Iedereen die zich al dan niet vrijwillig genoodzaakt ziet om een beroep te doen op de geestelijke gezondheidszorg zal in hun ogen hoe dan ook een eigen bijdrage moeten gaan betalen.

De reden die politiek Den Haag geeft: de kosten voor de GGZ lopen te hoog en te snel op en om deze kostenstijging te stoppen moeten alle GGZ-cliënten ‘solidair zijn met de toekomstige generatie’. Want, zo zeggen zij, als we die eigen bijdrage niet doen, dan kunnen mensen later geen beroep meer doen op de GGZ. Die is dan te duur geworden.

Los van de vraag hoe dit dan komt, vind ik de vraag waarom solidariteit met de toekomstige generatie voor ons kabinet en onze volksvertegenwoordigers belangrijker is dan het welzijn van alle mensen die behandeld worden binnen de GGZ. Hoe kun je een per definitie niet te voorspellen toekomstige economische situatie als leidraad nemen voor inhumaan beleid? Hoe kan het dat zoveel volksvertegenwoordigers blind zijn voor het psychiatrisch leed van medeburgers en voor de ernstige gevolgen van hun keuze om GGZ-cliënten een eigen bijdrage te laten betalen? Begrijpt u het nog waarde lezer? Ik niet, met alle intelligentie die ik in mij heb.

GGZ-instellingen, cliëntenorganisaties, beroepsverenigingen en cliënten hebben gezamenlijk al vele argumenten aangeleverd waarom de eigen bijdrage echt niet kan. Ook hebben zij keer op keer herhaald welke ernstige gevolgen dit beleid zal hebben. Iedereen die ook maar iets met de GGZ te maken heeft (gehad), weet dat de GGZ het gelijk aan haar kant heeft. Ook al hebben zoveel mensen op een presenteerblaadje die ernstige gevolgen geschetst, toch heeft dat politiek Den Haag niet tot nadenken gestemd. Integendeel zelfs. Het presenteerblaadje is in de papierversnipperaar geduwd.

En dat vind ik niet alleen buitengewoon ernstig en goede politiek onwaardig. Het gebrek aan enige reflectie op de implicaties van deze beleidskeuze, ook op wat het in ethisch opzicht betekent (bijvoorbeeld het discriminerende onderscheid tussen somatische en psychiatrische gezondheidszorg) doet me de rillingen over het lijf lopen. Zoals de afgelopen maanden al meer dan genoeg duidelijk is gemaakt: het gaat hier wel om mensenlevens. Hoe kun je zo gemakkelijk voorbij gaan aan wat de mensen die er echt verstand van hebben er over te zeggen hebben?

De regeringspartijen reduceren deze bijzonder ingrijpende kwestie tot een vage solidariteit met de toekomstige generatie en als niet de oppositie te veel tegemoet willen komen. Ze doen het voorkomen als dat ze heel goed geluisterd hebben naar de GGZ en haar cliënten door de eigen bijdrage nog wat te verlagen. Een zoethouder. En dan die politieke zinsnede: ‘de meest kwetsbare groep proberen uit te zonderen’. Wie van de GGZ-cliënten behoort eigenlijk tot die meest kwetsbare groep? Zijn dat de schrijnende gevallen a la VVD filosofie? Dan is niemand dus schrijnend. Hoe maatschappelijk en psychiatrisch kapot iemand ook wordt van het ontbreken van hulp want niet te betalen eigen bijdrage. Wie is er meest kwetsbaar in de GGZ? Bepaalt de diagnose dat? De duur van de behandeling? Moet de intake vergezeld gaan van een scorelijst die loopt van ‘minst kwetsbaar’ tot ‘meest kwetsbaar’? De stelling (én overtuiging) die ik hier poneer is dat iedere (aanstaande) GGZ-cliënt ‘meest kwetsbaar’ is. In die overtuiging roep ik alle GGZ-instellingen op om hoe dan ook de inning van de eigen bijdrage te weigeren. Er mag op het gebied van de eigen bijdrage geen enkele concessie gedaan worden aan laag, harteloos en waanzinnig beleid. Geen enkele.

Wereldmeisje

Reacties

29-8-2011 10:27

Toermalijntje

Wat mooi verwoord Wereldmeisje!
Ben zelf al een behoorlijke tijd een kranten-en journaal-struisvogel. Kop in het zand voor landelijke en wereldproblematiek...zie het maar even als ´te kwetsbaar´ en genoeg aan m´n eigen problematiek.

Nu maar hopen dat politiek Den Haag wel snel hun koppen uit het zand halen.

Warme groet, Toermalijntje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten