maandag 11 april 2011

'Schizofreniepatiënt moet pillen slikken' - Binnenland | Het laatste nieuws uit Nederland leest u op Telegraaf.nl [binnenland]

'Schizofreniepatiënt moet pillen slikken' - Binnenland | Het laatste nieuws uit Nederland leest u op Telegraaf.nl [binnenland]

ma 11 apr 2011, 14:21
| lees voor

'Schizofreniepatiënt moet pillen slikken'

UTRECHT - Als schizofreniepatiënten na een psychose stoppen met het gebruik van medicijnen, is de kans erg groot dat ze opnieuw een psychose krijgen. Dat concludeert psychiater Geartsje Boonstra in haar proefschrift, waarop ze dinsdag promoveert aan het UMC Utrecht. Haar conclusie is zuur voor schizofreniepatiënten, die namelijk graag willen stoppen met medicijngebruik als ze hersteld zijn.

Boonstra volgde de afgelopen twee jaar twintig patiënten die voor het eerst een psychose hadden gehad. Negen van hen bouwden het medicijngebruik af. Bijna iedereen kreeg binnen negen maanden opnieuw een psychose. „Daarop hebben we besloten dat het niet veilig genoeg was om door te gaan met het onderzoek.”

Antipsychotische medicijnen gaan vaak gepaard met flinke bijwerkingen, zoals gewichtstoename, sufheid en vlakkere emoties. Het was al bekend dat er een grote kans is op terugval als iemand meerdere psychoses heeft gehad en daarna de medicatie afbouwt. „Nu weten we dat dit dus ook al na de eerste psychose het geval is”, aldus de onderzoekster.

Schizofrenie is een chronische ziekte, ongeveer 1 procent van de Nederlanders lijdt hieraan. Met medicatie kunnen de symptomen echter goed worden onderdrukt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten