maandag 30 mei 2011

Bezuinigingen verzwakken positie cliënten- en familieorganisaties ggz

Bezuinigingen verzwakken positie cliënten- en familieorganisaties ggz

Geplaatst: 31-05-2011 01:10 Door: Ad de Bruine - bron: http:// www.platformggz.nl
eurobiljetten

Het Landelijk Platform GGz is bezorgd over de bezuinigingsvoorstellen die het kabinet woensdag 25 mei jl. presenteerde. Veel lidorganisaties van het LPGGz krijgen te maken met kortingen op hun subsidie. Sommige zien zich in het voortbestaan bedreigd, andere zijn genoodzaakt hun activiteiten tot een minimum terug te brengen. De stem van cliënten en familieorganisaties in de ggz wordt daarmee verzwakt.

Lichtpuntje
Een lichtpuntje in het bezuinigingsgeweld is dat VWS het Landelijk Platform GGz en Platform VG erkent als gelijkwaardig aan de NPCF en de CG-Raad en hiervoor extra geld uittrekt. Door deze financiële impuls wordt het LPGGz in staat gesteld om op landelijk niveau de collectieve belangenbehartiging van cliënten en naastbetrokkenen in de ggz structureel vorm en inhoud te geven.

Uitholling achterban
Het LPGGz kan deze rol echter niet invullen zonder inbreng en samenwerking met sterke en slagvaardige lidorganisaties. Zeker nu het zorgstelsel en de sociale zekerheid onder druk staan, is een gefundeerde rol van cliënten- en familieorganisaties in de ggz onmisbaar. Zij staan immers dicht bij individuele zorgvragers, bieden lotgenotencontact, voorlichting en ondersteuning. De signalen en ervaringskennis die zij bij het LPGGz inbrengen, zijn van grote waarde. Als zij deze taak niet of in mindere mate kunnen uitvoeren, kan het LPGGz onvoldoende de stem van de cliënt en/of familie vertolken. Gelijkwaardigheid noodzakelijk
Minister Schippers van VWS benadrukte in haar brief aan de Tweede Kamer dat een sterke cliënten-beweging als 'derde partij' onmisbaar is om tegenwicht te bieden tegen overheid, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Tegelijkertijd bezuinigt zij op deze derde partij door de 43 miljoen subsidie bijna te halveren tot 25 miljoen. Het LPGGz pleit dan ook voor een gelijkwaardige financiering van cliënten- en familieorganisaties, zorgaanbieders en zorgverzekeraars, zodat de stem van de ggz-cliënt gehoord wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten